Експерти РПР: конституційна реформа повинна бути публічною, інакше вона не має шансів | Реанімаційний Пакет Реформ

10 березня о 10:30 в інформаційному агентстві «УНІАН» експерти конституційної групи  Реанімаційного Пакету Реформ презентували своїх кандидатів до включення в склад цієї Конституційної комісії. 3 березня Президент України Петро Порошенко підписав Указ про створення Конституційної Комісії, яка розроблятиме зміни до Основного Закону. Комісія створюється з метою напрацювання узгоджених пропозицій щодо вдосконалення Конституції. Передбачається, що до цієї роботи будуть залучені представники різних політичних сил, громадськості, вітчизняних та міжнародних експертів.

 

«Ми, як представники експертного середовища вітаємо такий крок влади, адже самі про це просили ще в січні. Водночас, ми наполягаємо на кількох важливих аспектах. По-перше, більшість членів Конституційної комісії має складатись з авторитетних незалежних фахівців в сфері конституційного права. По-друге, проекти змін до конституції повинні напрацьовуватися та вноситися на розгляд Парламенту відповідно до тих чи інших тем: децентралізації влади, адміністративно-територіальної реформи, судової реформи, статусу народних депутатів, реформи виконавчої влади, тощо.» – зазначив директор Центру Політико-Правових Реформ, головний експерт конституційної групи РПР Ігор Коліушко.

РПР спільно з НУ «Києво-Могилянська Академія» презентували список авторитетних, незалежних науковців та експертів, яких рекомендують до включення в Конституційну Комісію:

 1 Василенко В.А. Професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор юридичних наук
 2 Головатий С.П. Президент-засновник Української правничої фундації, член-кореспондент Академії правових наук України, член Венеціанської Комісії від України (1995-2001; 2005-2009), віце-президент Венеціанської Комісії (1997-2001), представник ПАРЄ у Венеціанській Комісії (2010-2013), член Міжнародної асоціації конституційного права, доктор юридичних наук, професор
 3 Кириченко Ю.М. Експерт, менеджер групи конституційна реформа Реанімаційного пакету реформ
 4 Козюбра М.І. Суддя Конституційного Суду України у відставці, завідувач кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор
 5 Коліушко І.Б. Голова правління Центру політико-правових реформ
 6 Ключковський Ю.Б. Президент Інституту виборчого права, доцент кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного університету «Києво-Могилянська академія»
 7 Мусіяка В.Л. Науковий консультант Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, кандидат юридичних наук, професор
8 Ганущак Ю. І. Директор Інституту розвитку територій, експерт робочої групи РПР з питань децентралізації
9 Куйбіда Р. О. К.ю.н., заступник голови правління Центру політико-правових реформ, головний експерт робочої групи РПР з питань судової реформи і реформи прокуратури
10 Жернаков М. В. К.ю.н., суддя, експерт робочої групи РПР з питань судової реформи і реформи прокуратури

Експерт РПР з питань децентралізації влади та адміністративно-територіальної реформи Юрій Ганущак презентував напрацювання групи – проект змін до конституції, що стосуються децентралізації влади. «Ми напрацювали повноцінний законопроект, який спільно з вже ухваленими законами щодо фіскальної децентралізації, об’єднання територіальних громад та засади державної регіональної політики дозволить встановити на регіональному рівні таку систему самоврядування, яка дозволить повноцінно розпочати реформу децентралізації влади. Трирівнева модель системи організації самоврядування «наблизить» надання адміністративних послуг до громадян. Переважну більшість адміністративних послуг громадяни зможуть отримати на первинному рівні – на рівні громади, що навіть територіально вдвічі ближче ніж теперішній райцентр.» – коментує Юрій Ганущак.

Оскільки 3 березня, підписуючи указ про створення Комісії, Президент України Петро Порошенко запевнив, «що максимально сприятиме залученню до процесу найкращих фахівців та найавторитетніших політиків», експерти РПР сподіваються, що зможуть долучитися до роботи Комісії.