10 реформ для міліції. Як перетворити МВС з банди на правоохоронців? | Реанімаційний Пакет Реформ

Хто б не очолив МВС і як би не намагався його “очистити” результат прогнозований. “Нєт мєнта без хвоста”, – любив повторювати екс-мністр МВС Юрій Луценко. У цій ситемі, люстрація зводиться до вимірювання довжини “хвоста”. Для створення дієвої і не корумпованої поліцейської служби потрібно кардинально змінити стуктуру і внутрішні порядки у МВС.

Правоохоронні органи в Україні вже давно потребували докорінних реформ. Мова не про зміни назв відомств та підрозділів, не про пошиття нової форми, а саме про системні зміни – починаючи від принципів формування і підпорядкування силових структур і закінчуючи підходами до оцінювання результатів їхньої роботи.

Події останніх місяців стали лакмусовим папірцем, який зробив проблеми правоохоронних органів очевидними для широкого загалу. Міліція стрімко втрачає довіру населення, яка і до того залишала бажати кращого. За результатами опитування у 2012 році, більше третини жертв злочинів взагалі не звертались до міліції, адже не вірили в ефективність її роботи.

Під час Євромайдану до неефективності роботи також додався фактор страху, що звернувшись до міліції в якості жертви чи свідка, людина може сама стати підозрюваним чи обвинуваченим у скоєнні злочину.

Експерти з громадського середовища підготували бачення реформи органів правопорядку в Україні. Наразі воно базується на десятьох елементах:

 

Реформа органів правопорядку

Наразі на базі цих елементів експерти готують законопроект про поліцію і поліцейську діяльність, який найближчим часом буде оприлюднений для широкого обговорення. На думку авторів, до якого б результату не дійшли політики у вирішенні кризи в країні, зрештою доведеться вести роботу над реформою органів правопорядку та відновлювати довіру населення до міліції. При цьому координувати реформу повинне не МВС. Саме міністерство не може реформувати міліцію, адже наразі там працюють ті самі люди, що і півроку тому, і вони будуть чинити величезний спротив будь-яким системним змінам. Тому експерти підготували власні вимоги і переконані, що влада повинна дослухатись до думки громадянського суспільства у цій роботі.

До кожного із елементів реформи, а відповідно і до положень законопроекту, експерти мають намір підготувати детальне обґрунтування та пропозиції по втіленню їх в життя.

Робота по підготовці реформи ведеться в рамках ініціативи Реанімаційний пакет реформ.

Експерти, що працюють над реформою, запрошують усіх, хто має пропозиції та ідеї стосовно реформування правоохоронних органів, контактувати із робочою групою за електронною адресою: [email protected]

Усі напрацьовані експертами документи щодо реформи органів правопорядку можна переглянути за адресою