Судова реформа | Реанімаційний Пакет Реформ

Інформація про групу

Група з судової реформи – одна з пріоритетних груп РПР. До складу групи входять понад 30 кращих українських експертів у галузі права: правники, судді, адвокати, науковці, а також представники міжнародних організацій.

Група почала свою роботу з березня 2014 року.

Контакти

Головний експерт– Роман Куйбіда, [email protected]

Менеджер групи – Оксана Величко, [email protected]

Менеджер з комунікації – Анастасія Симуха, [email protected]

Група з судової реформи має свою сторінку на Facebook, де регулярно інформує про новини: акції, події, виступи експертів у ЗМІ.

Мета судової реформи

Справедливість, доброчесність і незалежність мають стати ключовими цінностями для оновленого суддівського корпусу. Головними інструментами утвердження нової якості судді будуть: прозорий конкурсний добір на всі суддівські посади; справедливі механізми відповідальності; реальне суддівське самоврядування; громадський контроль за судовою системою і судочинством. У результаті успішної судової реформи зросте довіра до суду. Україна підніметься до рівня європейських держав у міжнародних рейтингах щодо подолання корупції, незалежності правосуддя, доступності суду.

 Основні завдання реформи

1. Досягнути незалежності суддів та запровадити механізми їх відповідальності за недоброчесну поведінку. Оновити суддівський корпус.

2. Забезпечити кращу доступність і ефективність правосуддя.

Ключові проблеми судової системи в Україні

Стан судової системи України на сьогодні характеризується трьома ключовими проблемами.

Перша – це корупція, що, на жаль, вразила суддівський корпус та є зручною не лише для суддів, а і для тих, хто за допомогою корупції має можливість «вирішувати» свої питання у судах.

Друга проблема – це політична залежність суддів. Сьогодні призначення суддів та кар’єра суддів залежить від Президента і Верховної Ради. Дзвінком «згори» суддям наказують, яке рішення вони мають прийняти. Така звичка бути залежними призвела до того, що  суддівство звикло з цією системою і бачить свою роль в обслуговуванні інтересів політичної влади і зароблянні грошей, а не в захисті прав людей та утвердження верховенства права.

Третя проблема – це неефективність діяльності судів, що потребує оптимізації людських та матеріальних ресурсів, спрощення процедур.

Здобутки:

a) законопроект щодо удосконалення заходів із відновлення довіри до судової влади (передано до робочої групи з оновлення законодавства про люстрацію відповідно до висновку Венеційської комісії);

b) проект регламенту ТСК щодо перевірки суддів для впровадження Закону «Про відновлення довіри до судової системи» (положення проекту враховано у чинному регламенті);

c)  проект змін до Конституції України в частині регулювання судівництва (передано до Ради з питань судової реформи і парламентарям);

d) проект нової редакції Закону «Про судоустрій і статус суддів» та змін процесуальних кодексів та інших законів (внесений до Верховної Ради України 17 грудня 2014 року і прийнятий у першому читанні);

e) проект змін до Кримінального процесуального кодексу.

Ці документи враховують рекомендації європейських інституцій. Нова редакція Закону України “Про судоустрій і статус суддів” напрацьована у тісній співпраці з Мін‘юстом.

ЗМІ про нас 

Презентації:

Проект змін до Конституції України

Нова редакція Закону України “Про судоустрій та статус суддів”

Кити судової реформи

Механізми громадського контролю за судами

Читайте також: Пропозиції змін до Конституції