Звернення щодо необхідності законодавчого врегулювання запуску реформи прокуратури | Реанімаційний Пакет Реформ

Президенту України

Петру Порошенку,

Голові Верховної Ради України

Володимиру Гройсману,

Генеральному прокурору України

Віктору Шокіну

Звернення

щодо необхідності законодавчого врегулювання запуску реформи прокуратури

Наприкінці квітня цього року мав набути чинності новий Закон «Про прокуратуру», ухвалений під тиском громадянського суспільства ще у жовтні 2014-го. Протягом шести місяців Генеральна прокуратура саботувала підготовчі заходи до впровадження реформи. Відтак процес реформування, незважаючи на приписи Закону, не було навіть розпочато. Окрім того, існує небезпека перегляду чи скасування найбільш прогресивних положень нового профільного закону, що зведе всю реформу нанівець. Законопроекти з подібними “виправленнями” вже реєструвались у Верховній Раді України.

Нещодавно Верховна Рада відтермінувала набуття чинності Законом до липня 2015 року. Очевидно, що таке технічне відкладання реформи у сфері прокуратури може бути повторене неодноразово, поки запуск процесу реформування не буде чітко регламентований законом.

Тому для того, щоб реформа прокуратури запрацювала вже зараз, необхідно невідкладно ухвалити закон, де мають бути чітко закріплені норми, які зокрема регулюють перехідний період (до повноцінного набрання чинності новим законом про прокуратуру):

  1. Відкритий конкурс на всі посади у місцевих органах прокуратури. До участі у конкурсі повинні бути допущені не лише нинішні працівники прокуратури, а й всі фахівці, що відповідають професійним та моральним вимогам. Лише таким чином можна забезпечити оновлення кадрів – в прокуратуру зможуть прийти професійні і чесні люди, не зіпсовані старою системою.
  2. Передбачити створення незалежної Тимчасової комісії з відбору працівників прокуратури, яка працюватиме до 01 липня 2016 р., коли має бути сформована передбачена Законом Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокуратури.

При цьому, Тимчасова комісія буде незалежним органом, який складатиметься: чотири особи, призначені Генеральним прокурором України; дві особи (вчені), призначені з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ;одна особа (адвокат), призначена з’їздом адвокатів України;три особи, призначені Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

  1. Прозорий конкурс на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його заступників та прокурорів. При цьому, склад та принципи роботи комісії мають визначатись законом, а не наказом Генерального прокурора. До складу конкурсної комісіїповинні входити на паритетних засадах особи, визначені Генеральним прокурором України та комітетом Верховної Ради України, до предмету відання якого належать питання запобігання і протидії корупції. Лише так можливо буде забезпечити якісну і незалежну роботу Антикорупційного бюро.

4. Встановити чіткі строки проведення добору на посади у місцеві, регіональні та Генеральну прокуратури. Добір прокурорів в місцеві прокуратури та керівників і заступників керівників місцевих прокуратур може бути проведений вже до 1 вересня 2015 року. Відповідне комплектування регіональних прокуратур може завершитись до 1 січня 2016 року. Відбір на посади прокурорів Генеральної прокуратури можна провести до 1 березня 2016 року.

  1. Врегулювати законом проведення прозорого конкурсу на посаду Генерального прокурора. Відбір має здійснювати спеціальна комісія за результатами відкритого конкурсу. До складу комісії входитимуть на партитетних засадах представники, яких визначає Президент України, Кабінет Міністрів України та Верховна Рада України.

Яким би суб’єктом законодавчої ініціативи не був запропонований такий законопроект з урахуванням перелічених вище вимог, він буде підтриманий експертами РПР. У разі прийняття зконопроекту Верховною Радою, дасть шанс повернути органам прокуратури втрачену довіру суспільства.