Порядок денний №6 від Реанімаційного Пакету Реформ (2-6 червня) | Реанімаційний Пакет Реформ

Цього тижня громадськість вимагає вдосконалення заходів із люстрації суддів, зменшення державного встручання у сферу стандартизації та метрології на виробництві, відкриття реєстрів нерухомого майна, а також нових правил фінансової прозорості партій та виборчих кампаній.

 

Антикорупційна реформа:

Законопроект 4728 – «Про доступ до інформації про речові права на нерухоме майно» (Включити до Порядку денного сесії). Дозволить: По-перше, дізнатися кому саме належать тисячі суддівських та прокурорських “межигір’їв”. По-друге, наздогнати не Європу, а хоча б Молдову і країни Африки в захисті майнових прав громадян.

Законопроект 2012а – «Про відкритість використання публічних коштів» (Прийняти у І читанні).Передбачає створення єдиного веб-порталу використання публічних коштів. Також, закон відкриє інформацію про використання державних коштів до рівня договорів; про отримувачів держгарантій; про видатки державних та комунальних підприємств отриманих від господарської діяльності.

Реформа виборчого законодавства:

Законопроект 4846 – “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості фінансування політичних партій в Україні та передвиборної агітації” (Ухвалити за основу і в цілому).
Передбачає публічні річні фінансові звіти партій та проміжні фінансові звіти про надходження та використання виборчого фонду учасників президентських, парламентських та місцевих виборів, які оприлюднюються до дня голосування. Законопроект є вимогою Руху ЧЕСНО та публічно підтриманий кандидатами на пост президента – О.‏ Богомолець, А. Гриценком., П. Порошенком, Ю. Тимошенко, С. Тігіпком та О. Тягнибоком.

Дерегуляція підприємництва:

Законопроект 4585 – Проект «Закону про стандартизацію» (Прийняти в ІІ читанні).
Створює єдиний національний орган стандартизації, відповідно до європейської практики. Удосконалює правові та організаціїні засади стандартизації: зокрема, скасовується галузевий рівень стандартизації, скасовує держреєстрацію технічних умов, встановлює принцип добровільності використання нацстандартів (якщо інше не передбачено законом).

Законопроект 4583 – Нова редакція «Закону про метрологію та метрологічну діяль­ність» (Прийняти ІІ читанні). Розмежовує регуляторні, наглядові та господарські функції у сфері метрології; гармонізує законодавчі акти в повному обсязі з міжнародними нормами та законодавством ЄС; звужує сферу нормативного регулювання метрологічної діяльності; створює державну метрологічну інспекцію.

Судова реформа:

Законопроект 4829 – Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення заходів із відновлення довіри до судової влади) (Включити до Порядку денного сесії). Встановлює запобіжники, щоб звільнені за порушення присяги судді не поновилися на посаді, а також запобігає реінкарнації голів судів і їх заступників, призначених в часи Януковича.