Порядок денний №5 від Реанімаційного Пакету Реформ (20-23 травня) | Реанімаційний Пакет Реформ

Цього тижня громадськість вимагає ухвалення низки законів для боротьби з корупцією,  визнання положень Римського Статуту, прозорості фінансів політичних партій та кандидатів , захисту персональних даних простих громадян, реформування прокуратури, зменшення кількості зарплат у конвертах завдяки зменшенню податкового навантаження, а також  посилення можливостей для участі громадян у місцевому самоврядуванні.

Антикорупційна реформа:

Законопроект 4728 – «Про доступ до інформації про речові права на нерухоме майно» (Отримати рішення комітету, Включити до Порядку денного).
Дозволить: По-перше, дізнатися кому саме належать тисячі суддівських та прокурорських “межигір’їв”. По-друге, наздогнати не Європу, а хоча б Молдову і країни Африки в захисті майнових прав громадян.

Законопроект 2012а «Про відкритість використання публічних коштів» (Прийняти у І читанні).
Передбачає створення єдиного веб-порталу використання публічних коштів. Також, закон відкриє інформацію про використання державних коштів до рівня договорів; про отримувачів держгарантій; про видатки державних та комунальних підприємств отриманих від господарської діяльності.

Адміністративна реформа:

Законопроект 4751 – «Про документи, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон» (Включити до порядку денного).
Замість витрачання 800 млн. грн. на створення Єдиного державного демографічного реєстру законопроект пропонує обмежитися існуючими відомчими реєстрами / базами даних. При цьому суттєво зменшуються ризики тотального контролю з боку держави за приватним життям особи. Замість сплати кількох непрозорих і безпідставних платежів  за закордонний паспорт пропонується один платіж 250 грн. Електронні чіпи пропонується лишити тільки у біометричних закордонних паспортах, а не у всіх документах, що посвідчують особу. Це суттєво здешевить вартість цих адміністративних послуг.

Забезпечення прав людини:

Законопроект  4873 – «Про внесення змін до статті 124 Конституції України (щодо визнання положень Римського статуту)» (Включити до порядку денного).
Відкриває Україні дорогу до ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду, який є постійною судовою інстанцією з юрисдикцією над особами, які вчинили найнебезпечніші порушення прав людини (зокрема, злочин геноциду, злочини проти людства, воєнні злочини, злочин агресії).

Реформа прокуратури:

Законопроект 3541 – Реформа прокуратури (Ухвалити в другому читанні).
Реформа прокуратури – останнє невиконане зобов’язання України перед Радою Європи з 1995 року, а прокуратура залишається єдиною державною інституцією, не приведеною у відповідність з Конституцією. 3541 запровадить прозорий і конкурсний відбір прокурорів, самостійність кожного прокурора від зовнішніх і внутрішньовідомчих впливів; дозволить позбутися безчинства прокуратури щодо арештів перших-ліпших затриманих активістів, перевірок та «кошмарення» бізнесу прокуратурою; забезпечить ефективний розгляд скарг на прокурорів.

Реформа виборчого законодавства:

Законопроект 4846 – “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості фінансування політичних партій в Україні та передвиборної агітації” (Включити до Порядку денного, ухвалити за основу і в цілому).
Передбачає публічні річні фінансові звіти партій та проміжні фінансові звіти про надходження та використання виборчого фонду учасників президентських, парламентських та місцевих виборів, які оприлюднюються до дня голосування. Законопроект є вимогою Руху ЧЕСНО та публічно підтриманий кандидатами на пост президента – О.‏ Богомолець, А. Гриценком., П. Порошенком, Ю. Тимошенко, С. Тігіпком та О. Тягнибоком.

Податкова реформа:

Законопроект 1182 – «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне стра­хування (щодо створення умов для детінізації роботи малого підприємництва)» (ухвалити в І читанні).
Створює умови для детінізації роботи суб’єктів малого підприємництва, легалізації заробітних плат, забезпечення соціальних гарантій найманим працівникам, зокрема – зарахування реального пенсійного стажу та матеріальної компенсації періодів втрати працездатності тій категорії працівників, які на даний час частково або повністю працюють в тіні. Досягається це шляхом зменшення для суб’єктів малого підприємництва непосильно жорсткої, економічно неефективної прив’язки нарахування розміру ЄСВ до заробітної плати працівників.

Реформа місцевого самоврядування:

Законопроект 3704-1 – Нова редакція закону «Про органи самоорганізації населення» (Отримати рішення комітету).
Спрощує реєстрацію ОСН та збільшує правові можливості громади впливати на рішення місцевих рад.Дозволить членам територіальних громад брати більш активну участь у здійсненні місцевого самоврядування та посилить їхню відповідальність за стан справ у територіальній громаді.

Законопроект 3747 – «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» (Отримати рішення комітету).
Створює належну правову базу для підготовки, проведення загальних зборів (конференцій) та реалізації їхніх рішень. Це забезпечить необхідні нормативні умови для безпосередньої участі членів територіальних громад у вирішенні питань місцевого значення, що у свою чергу дозволить певною мірою заощадити кошти з місцевих бюджетів, які мають бути спрямовані на вирішення місцевих проблем.

Законопроект 4756 – «Про співробітництво територіальних громад» (Включити в порядок денний).
Створює законодавчу основу для кооперації ресурсів органів місцевого самоврядування з метою вирішення спільних проблем життєдіяльності територіальних громад на місцевому рівні, більш ефективного надання послуг місцевому населенню, створення спільних об’єктів муніципальної інфраструк­тури для декількох територіальних громад