Порядок денний №7 від Реанімаційного Пакету Реформ (17-20 червня) | Реанімаційний Пакет Реформ

Цього тижня громадськість вимагає реанімувати вищу освіту, прокуратуру та суди, а також увалити закон про доступ до інформації про нерухоме майно, нові вимоги щодо фінансової підзвітності партій та розпочати нарешті процес ратифікації Римського Статуту.

 

Реформа освіти

Законопроект 1187-2 «Про вищу освіту» (ухвалити в ІІ читанні). Реформа освіти – результат чотирирічної парламентської і громадської праці. Ухвалення законопроекту допоможе підвищити якість і конкурентність української освіти вже з вересня. Проект передбачає демонополізацію управління, більшу автономію для університетів, академічну свободу викладача і студента, незалежне оцінювання якості вищої освіти, розвиток науки в університетах і базування вищої освіти на новітніх наукових результатах, академічну мобільність та інтеграцію у європейський освітній простір.

Судова реформа

Законопроект 4829 – Удосконалення заходів із відновлення довіри до судової влади (Прийняти за основу і в цілому). Ухвалення законопроекту дозволить не допустити до адмінпосад осіб, які були ключовими ланками адміністративного тиску на суддів з боку попередньої влади. Також, 4829 забезпечить більш прозоре голосування на зборах суддів в судах і з’їзді суддів України, узгодить порядок формування органів суддівського самоврядування, запровадить європейські стандарти дисциплінарної відповідальності суддів та звільнення з посади за порушення присяги (притягнуті до відповідальності судді не зможуть уникнути відповідальності).

Реформа прокуратури

Законопроект 3541 – Реформа прокуратури (Ухвалити в ІІ читанні). Реформа прокуратури – останнє невиконане зобов’язання України перед Радою Європи з 1995 року, а прокуратура залишаєтсья єдиною державною інституцією, не приведеною у відповідність з Конституцією. 3541 запровадить прозорий і конкурсний відбір прокурорів, самостійність кожного прокурора від зовнішніх і внутрішньовідомчих впливів; дозволить позбутися безчинства прокуратури щодо арештів перших-ліпших затриманих активістів, перевірок та «кошмарення» бізнесу прокуратурою; забезпечить ефективний розгляд скарг на прокурорів.

Антикорупційна реформа

Законопроект 4728 – «Про доступ до інформації про речові права на нерухоме майно» (Ухвалити в І читанні). Ухвалення законопроекту дозволить: По-перше, дізнатися кому саме належать тисячі судівських та прокурорських “межигір’їв”. По-друге, наздогнати не Європу, а хоча б Молодову і країни Африки в упорядкуванні майнових прав громадян.

Реформа виборчого законодавства

Законопроект 4846 – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості фінансування політичних партій в Україні та передвиборної агітації» (Ухвалити за основу і в цілому). Передбачає публічні річні фінансові звіти партій та проміжні фінансові звіти про надходження та використання виборчого фонду учасників президентських, парламентських та місцевих виборів, які оприлюднюються до дня голосування. Законопроект є вимогою Руху ЧЕСНО та був публічно підтриманий кандидатами на пост президента – О.‏ Богомолець, А. Гриценком., П. Порошенком, Ю. Тимошенко, С. Тігіпком та О. Тягнибоком..

Забезпечення прав людини

Законопроект 4873 – «Про внесення змін до статті 124 Конституції України (щодо визнання положень Римського статуту)» (Направити до Конституційного Суду). Відкриває Україні дорогу до ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду, який є постійною судовою інстанцією з юрисдикцією над особами, які вчинили найнебезпечніші порушення прав людини (зокрема, злочин геноциду, злочини проти людства, воєнні злочини, злочин агресії).