Звернення РПР з приводу початку переговорів щодо змін до виборчого законодавства | Реанімаційний Пакет Реформ

Представники ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ вітають намір політичного керівництва держави розпочати процес консультацій з приводу правил проведення дострокових виборів до Верховної Ради восени 2014 року. Експерти наголошують, що цей процес повинен відбуватися з урахуванням експертної оцінки представників громадськості та готові активно долучитися до обговорення та творення нового виборчого закону.

Весь текст звернення нижче :

Президентові України П. Порошенку

Голові Верховної Ради України О. Турчинову

Керівникам фракцій і груп

Народним депутатам України

З В Е Р Н Е Н Н Я

Ми, представники громадської ініціативи Реанімаційний пакет реформ, вітаємо намір політичного керівництва держави розпочати процес консультацій з приводу правил проведення дострокових виборів до Верховної Ради восени 2014 року.

Зміни, започатковані у суспільстві в ході Революції Гідності, дають історичний шанс по-новому будувати відносини між громадянами і державою та створити Україну як нову політичну націю. Вибори до Парламенту мають стати у цьому порядку денному важливим і значущим етапом.

Ми закликаємо до зміни правил виборів, які закладуть нові принципи у порядок їх проведення, стануть вираженням очікувань суспільства, а також ‒ реалізацією взятих на себе Україною, як державою, зобов’язань враховувати рекомендації міжнародних інституцій, які працюють у сфері демократії і права, ‒ ОБСЄ/БДІПЛ, Венеціанської Комісії, Групи держав проти корупції (GRECO).

Наше бачення полягає у необхідності:

–              переходу до пропорційної системи виборів;

–              зниженні виборчого порогу до 3%;

–              запровадженні преференційного голосування;

–              встановленні  більш чітких вимог щодо  правил фінансового обігу та звітування у виборчому процесі;

–              унормування адекватних санкцій за порушення виборів виборчих прав, фальшування і підкуп у виборчому процесі.

Сукупно ці ініціативи дозволять:

–              провести вибори в умовах тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, де зараз неможливо обрати народних депутатів у 12 округах;

–              створити передумови для вираження політичних переваг різним суспільним середовищам і їх пропорційного представництва у майбутньому  складі Парламенту;

–              знизити можливості для прямого підкупу виборців і спотворення результатів волевиявлення;

–              закласти принципово нові підходи до  відповідального формування передвиборчих списків політичних партій;

–              надати виборцю інструменти персоналізованого вибору у поєднанні зі збереженням партійного впливу у ході вироблення державної політики;

–              звузити основу для злочинів проти виборчих прав громадян та досягти невідворотності практичної відповідальності за такі.

Відповідні положення  містяться у проектах законів, зареєстрованих у Верховній Раді, ‒ проекті закону про вибори народних депутатів України №4906-1 і проекті закону щодо забезпечення прозорості фінансування політичних партій в Україні та передвиборної агітації  №4846.

Ми  закликаємо Президента України, голову Верховної Ради, усіх народних депутатів розглянути можливість ухвалення цих законопроектів.

Ми, представники експертних середовищ, готові взяти участь в обговоренні нових виборчих правил і підтримуємо ідею невідкладного публічного відвертого діалогу з питання реформування законодавства у сфері виборів. Тільки такі дії політиків забезпечать довіру до правил виборів і сприйняття їх результатів усім суспільством.

Представники ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ