РПР оприлюднив правки до Коаліційної Угоди | Реанімаційний Пакет Реформ

Днями було презентовано оновлений варіант тексту Коаліційної Угоди. Не зважаючи на те, що експерти Реанімаційного Пакету Реформ подали свої пропозиції до тексту та презентували їх усім учасникам коаліціади, аналіз документу демонструє низку «білих плям» в сфері впровадження реформ. Без ряду важливих правок Коаліційна Угода стане «фількіною грамотою» і не зможе бути головним політичним документом, який задаватиме ритм і вектор роботи Парламенту та Уряду. Ознайомитися з усіма пропозиціями РПР можна за посиланням.

 

«Коаліційна Угода повинна бути угодою, а не декларацією намірів. В угоді мають бути чітко прописані конкретні обов’язки партій, парламентської коаліції та уряду. Інакше весь процес реформ зайде в глухий кут. До цього документу варто  включити положення про державне фінансування політичних партію. Ще одним пунктом, який зник з документу – пунк щодо повідомлення та оприлюднення інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичних осіб.» – зазначає Юрій Ганущак, експерт РПР, директор Інституту Розвитку Територій.

«В коаліційній угоді ми не бачимо жодного пояснення конституційної реформи. До підписання коаліційної угоди ми закликаємо визначити напрямки руху конституційної реформи письмово. Напрацювати законопроекти про внесення змін до Конституції України мають визнані, авторитетні експерти в галузі конституційного права, а сам процес напрацювання має бути відкритим для суспільства.» – заявила Юлія Кириченко – експерт РПР та Центр політико-правових реформ в сфері конституційного права. Експерти групи з конституційної реформи також зазначають, що неконституційний Закон «Про всеукраїнський референдум», який був прийнятий під диктовку Януковича зараз не може бути використаний при проведенні конституційної реформи. Необхідне встановлення нового демократичного порядку проведення референдумів в Україні.

Оскільки проведення реформ має також на меті встановлення енергонезалежності України, то важливо, щоб в Коаліційній Угоді були максимально чітко прописані ті аспекти, які стосуються енергетичної реформи. «Аналізуючи текст, складається враження, що  Коаліція не хоче брати на себе зобов’язання за демонополізацію ринків електричної та теплової енергетики», – відзначив експерт РПР Віктор Буток.»

Правозахисники також мають серйозні зауваження до тексту Угоди. «У коаліційний угоді правозахисний компонент відсутній: держава продовжує домінувати над людиною» – прокоментував Олександр Павліченко, експерт групи РПР з реформи забезпечення прав людини.